Lekarze niepokoją, że obecnie wzrasta liczba osób schorowanych na alergię. Jest to jedna z najbardziej popularnych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz młodsze osoby. Dzisiaj rośnie na przykład odsetek bobasów dotkniętych wyłonionymi uczuleniami. Wśród tak młodziutkich pacjentów z reguły występuje alergia na wybrane produkty spożywcze. Wiele niemowląt, u jakich uczulenie objawia się przede wszystkim zaczerwienioną oraz swędzącą skórą, cierpi z powodu alergii na laktozę, innymi słowy białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które swoje dzieci karmią piersią, powinny pod każdym względem odstawić wszelkie towary mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Powinny też monitorować reakcje dziecka wtedy, kiedy zjedzą inne produkty potencjalnie mocno alergizujące, a w takim razie soję, jaja czy też orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, trzeba podawać mu właściwe hipoalergiczne mieszanki, w których białko krowie jest zastąpione sojowym albo w jakich zastosowano hydrolizat białka krowiego. W wypadku dzieci z alergią należy również mocno uważać podczas rozszerzania diety. Należy w głównej mierze podawać nowatorskie produkty osobno oraz co kilka dni.
To naturalnie dzięki temu można będzie łatwo ustalić, jakie z nich wywołują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Oczywiście zasady te dotyczą również starszych osób, u których występuje alergia na wybrane produkty spożywcze. W takiej sytuacji najprawidłowiej jest po prostu wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji wybitnie ważne jest wsparcie całej rodziny. Jeśli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najporządniej jest, jeśli wszyscy po prostu przestrzegają właściwych zasad diety i nie jedzą mleka lub produktów zawierających orzechy.