Krajowe restauracje z polską kuchnią

Tradycyjna, polska kuchnia to autentyczna bomba kaloryczna, lecz nie sposób się oprzeć jej smakom oraz zapachom. Cała seria mięs, przygotowanych na rozmaite sposoby, zupy, dania mączne, zdumiewające kiełbasy, pieczywo, potrawy z warzyw – jak bigos, kapusta zasmażana, kiszona, buraczki ze śmietaną, pichcona fasola, kartofle, i marynowane grzyby i ogórki to cechy polskiej kuchni. Chociaż przyswoiliśmy dużo elementów innych kuchni, jak np. żydowskiej, ukraińskiej, w dalszym ciągu jesteśmy wierni miejscowym pierogom, kapuśniakowi, grochówce, zrazom schabowym lub klopsikom. Jakie potrawy są charakterystyczne dla kuchni? Przystawka, to tatar z surowego mięsa wołowego, śledzie w rozmaitych postaciach, plaster smażonego boczku zawijany na śliwce.

{jaka restauracja

Zupy powoli odchodzą z pokojowego menu, nie gotuje się już ich tak często, z reguły poprzestajemy na jednym daniu obiadowym, jednakowoż jeżeli pojawiają się na stole, jest to rosół, pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak, krupnik, jarzynowa, barszcz czerwony, biały lub żurek na kiełbasie. Drugie danie, szczególnie jeżeli ma być jednym posiłkiem obiadowym, to schematyczny schabowy z kartoflami oraz kapustą duszoną, kotlety mielone, żeberka pieczone, sztuka mięsa bez jakichkolwiek zahamowań z sosem chrzanowym, zrazy zawijane podawane z kaszą, eskalopki cielęce, pieczona lub też gotowana golonka, wątróbki drobiowe smażone z cebulką, wieprzowina duszona czy też pieczona. W dawnych czasach, na stołach królowała kaczka lub gęś nadziewana jabłkami, i zwierzyna podawana na przeróżne sposoby.

Dodaj komentarz